כספת הזרעים העולמית, המכונה גם “כספת יום הדין”, היא מתקן אחסון ייחודי הממוקם בארכיפלג סבאלברד (באי שפיצברגן) בנורבגיה. מטרתה העיקרית היא לשמר את המגוון הגנטי של זרעי צמחים ממקומות שונים בעולם, כך תוכל האנושות להחזיר צמחים שנכחדו כתוצאה מאסונות. הכספת מהווה את הבנק הגדול ביותר בעולם לאחסון זרעים, כאשר היא מסוגלת להכיל עד 4.5 מיליון דגימות שונות של זרעים!
קצת היסטוריה
אחד מסיפורי ההשראה המרכזיים שהובילו להקמת הכספת הוא סיפור המדענים הבוטנאים שנתנו את חייהם למען שימור הזרעים במהלך המצור על לנינגרד (ברית המועצות) במלחמת העולם השנייה:
במכון לתעשייה צמחית שבעיר, קבוצת מדענים בוטנאים בהנהגתו של ניקולאי ואבילוב שמרו על אוסף ייחודי של זרעים מכל רחבי העולם. בזמן שהרעב שפשט ברחובות גבה את חייהם של תושבים רבים, עמדו המדענים הללו בפני בחירה בלתי אפשרית – האם לאכול את הזרעים שהיו מופקדים בידיהם ולשרוד, או להמשיך לשמור עליהם למען העתיד גם במחיר חייהם.
כל הצוות של ואבילוב בחר באפשרות השנייה. למרות חולשתם הגוברת, המשיכו לקטלג, לסדר ולשמר את אוסף הזרעים היקר מבלי לגעת בגרגר אחד. בסופו של דבר תשעה מהמדענים מתו מרעב, והם נמצאו שרויים על ארגזי הזרעים עליהם שמרו בנאמנות.
סיפורם של מדענים אלה, שהעדיפו להקריב את חייהם על פני פגיעה באוסף המדעי, הפך לסמל לחשיבות שימור המגוון הגנטי של צמחי מזון. מסירותם העמוקה השפיעה על דורות של חוקרים והניחה את היסודות לאמונה שזרעים הם לא רק מקור מזון זמני, אלא נכס מדעי ואנושי שיש לשמרו למען דורות העתיד.
במהלך שנות ה-80 וה-90, ארגון המזון והחקלאות של האו”ם (FAO) החל לקדם את ההכרה הבינלאומית בחשיבות השמירה על משאבים גנטיים צמחיים. בשנת 2004, נכנסה לתוקף האמנה הבינלאומית לשימור משאבים גנטיים והובילה לשיתוף פעולה בינלאומי ולהקמת כספת הזרעים העולמית, שנחנכה ב2008.
מדוע דווקא בשפיצברגן?
המיקום של כספת הזרעים בשפיצברגן נבחר בקפידה בזכות מספר יתרונות משמעותיים:
- הכספת ממוקמת בגובה של כ-130 מטרים מעל פני הים, מה שמבטיח הגנה מפני עליית מפלס הים כתוצאה מההתחממות הגלובלית, גם בתרחישים הקיצוניים ביותר.
- האזור מאופיין ביציבות טקטונית, כלומר הסיכון לרעידות אדמה הוא נמוך משמעותית בהשוואה לאזורים אחרים בעולם.
- שפיצברגן נמצאת באזור ארקטי עם קרחוני עד, המספקים סביבה קרה באופן טבעי. גם אם מערכות הקירור המלאכותיות יפסיקו לפעול, הטמפרטורה הטבעית של הקרח תשמור את הזרעים בטמפרטורה נמוכה דיה על מנת להבטיח שלא יתקלקלו.
- הכספת ממוקמת באזור הנשלט על ידי נורבגיה אך מוכר כטריטוריה בינלאומית על פי אמנת סבאלברד משנת 1920, הדבר מבטיח ניטרליות וכך אף מדינה אינה יכולה לתבוע בעלות על הכספת.
- למרות המיקום המרוחק, באזור קיימת תשתית טובה, כולל נמל תעופה, אספקת חשמל אמינה ונוכחות אנושית קבועה בעיירה הסמוכה לונגיירביין.
פלא הנדסי בלב הקרח
כספת הזרעים של שפיצברגן מוכרת בראש ובראשונה בזכות החזית שלה– יצירת אמנות מרשימה של האמן הנורבגי דאגפין הוק. בלילה, האור המשתקף מהמשטח המואר יוצר מחזה קסום של מגדלור על רקע הנוף הארקטי המושלג. מאחורי החזית נמצאת מנהרה באורך 125 מטרים החודרת לתוך הקרח, ומובילה לשלושה אולמות אחסון ענקיים. באולמות אלו, כל אולם בגודל של אולם ספורט לפחות, נשמרים מיליוני דגימות הזרעים שמובאים מכל העולם.
הקמת מבנה בסדר גודל כזה בתנאים הארקטיים הקיצוניים הייתה אתגר הנדסי יוצא דופן. המהנדסים שתכננו את המתחם נאלצו לפתח שיטות מיוחדות לחפירה ולבנייה בתוך הפרמפרוסט (קרקע קפואת עד), ולהתחשב בהשפעות של שינויי טמפרטורה על המבנה לאורך זמן.
למרות האתגרים העצומים, הכספת הינה מבנה טכנולוגי מתקדם המצויד במערכות קירור מיוחדות השומרות על טמפרטורה קבועה של מינוס 18 מעלות צלזיוס – האידיאלית לשימור זרעים לטווח ארוך. הכספת מסוגלת להכיל עד 4.5 מיליון דגימות שונות של זרעים, כאשר כל דגימה מכילה בממוצע כ-500 זרעים. כלומר, זוהי יכולת אחסון של כ-2.25 מיליארד זרעים בודדים – רוב משמעותי מהמגוון הגנטי של צמחי המזון בעולם. נכון להיום, המתקן כבר מאחסן מעל למיליון דגימות שנשלחו לשימור.