איי גלפגוס – פנינת הטבע של האוקיינוס השקט

הגלפגוס הם קבוצת איים (ארכיפלג)  מרהיבה הממוקמת באוקיינוס השקט, כ-1,000 ק"מ מערבית לחופיה של אקוודור שבדרום אמריקה. הארכיפלג מורכב מ-13 איים געשיים גדולים וממעל ל-100 איים סלעיים קטנים יותר. מדי שנה מבקרים באיים כרבע מיליון תיירים, כאשר מספר המבקרים מוגבל כדי לשמור על האיזון האקולוגי העדין. הגלפגוס התפרסמו בעולם בזכות המגוון הביולוגי הייחודי שמצוי בהם והעובדה שרבים ממיני בעלי החיים שבאיים אינם חיים בשום מקום אחר בעולם (אנדמיים); כגון צבי ענק ואיגוואנות ימיות. בנוסף ניתן למצוא באיים מגוון עצום של ציפורים ייחודיות, פינגווינים החיים צפונית לקו המשווה באופן טבעי ומיני כרישים דגים ומנטות המתאספים בלהקות ענק.

קצת היסטוריה

איי הגלפגוס נוצרו כתוצאה מהתפרצויות הרי געש תת-ימיים, לפני כ-4 מיליון שנים, והתגלו לראשונה בשנת 1535 על ידי הבישוף הספרדי טומס דה ברלנגה, שהגיע אליהם במקרה לאחר שסטה ממסלולו בדרכו מפנמה לפרו. לאורך השנים שימשו האיים כמקלט לפיראטים ולציידי לווייתנים, אך נותרו בלתי מיושבים באופן קבוע עד המאה ה-19. בשנת 1832, זמן קצר לאחר שקיבלה את עצמאותה, סיפחה אקוודור באופן רשמי את האיים, בעיקר בשל קרבתם הגיאוגרפית אליה ומתוך שאיפה להרחיב את השטח שבשליטתה. שלוש שנים לאחר מכן, ביקר באיים צ'ארלס דארווין במסגרת מסעו הנודע בספינת המחקר "ביגל". במהלך חמשת השבועות שבהם שהה באיים, דארווין אסף דגימות וערך תצפיות על החי והצומח המקומיים. במהלך התצפיות, הוא שם לב במיוחד לציפורים מאותו מין (פינצ'ים) שחיו במספר איים שונים, ולמרות הדמיון ביניהם, הציגו שוני במבנה המקור שלהם בהתאם לסוג המזון הייחודי שהיה זמין להם באי שבו חיו. תצפיות אלה, יחד עם ממצאים נוספים שאסף במסעו, סייעו לדארווין לפתח את תיאוריית האבולוציה באמצעות ברירה טבעית, שפורסמה בספרו הנודע "מוצא המינים" ב-1859.

מה ניתן לראות באיים

איי הגלפגוס, המכונים גם "מעבדת האבולוציה החיה", מאכלסים למעלה מ-9,000 מינים שונים של צמחים ובעלי חיים, מתוכם אחוז מרשים של מינים אנדמיים. חלק גדול מהמינים הללו התפרסמו בשל השוני מקרובי המשפחה שלהם המצויים ביבשות האחרות, לדוגמא:
  • צבי הענק היבשתיים (Chelonoidis nigra), נחשבים לאחד מסמליה המובהקים של האיים. צבים אלה יכולים להגיע למשקל של כ-400 ק"ג ולאורך של עד 1.8 מטרים, והם נחשבים לזוחלים הגדולים בעולם. בנוסף לגודלם העצום הם מפתחים אריכות ימים מרשימה ויכולים לחיות למעלה מ-150 שנים!
  • האיגוואנות הימיות (Amblyrhynchus cristatus), הן הלטאות היחידות בעולם המסוגלות לשחות באוקיינוס ולצלול למעמקים של עד 10 מטרים לצורך חיפוש מזון. בניגוד למיני איגוואנות אחרות, לאיגוואנות אלו בלוטות מיוחדות המסננות את המלח מדמן והן בעלות טפרים חדים המאפשרים להן להיאחז בסלעים בזמן הגאות. 
  • יצורים ימיים כגון כרישי פטיש, כרישי גלאפגוס, מיני מנטות, דגים ולווייתנים מתקבצים באיים בלהקות ובגדלים עצומים! הדבר נובע מכך שזרמי אוקיינוס עוברים ישירות באיים ומביאים עימם חומרים מזינים התומכים בשרשרת המזון העשירה. בנוסף ישנם עדויות רבות שהאיים הללו משמשים כאתר רבייה עבור הלווייתנים הכחולים (בעלי החיים הגדולים בעולם).
  • על הסלעים ניתן למצוא מינים מיוחדים של ציפורים כגון הבובי כחול-הרגליים הידוע בריקוד החיזור המרהיב שלו, פרגטות ענקיות שפרישת הכנפיים שלהם יכולה להגיע לשני מטרים, ואת 13 מיני הפינצ'ים של דארווין,שתצפיות עליהם תרמו לו בניסוח תורת האבולוציה. 
אחד הדברים המפתיעים ביותר הוא יחסם הלא תוקפני של בעלי החיים שבאיים כלפי בני האדם – תופעה זו נובעת מבידוד ארוך שנים של בעלי החיים האלה מטורפים טבעיים, והיא זו שמאפשרת למבקרים לצפות בהם מקרוב באופן שלא ניתן למצוא באף מקום אחר. ייחודיות זו מחייבת את המבקרים לשמור על כללים מחמירים של אי-התערבות ושמירת מרחק מינימלי מבעלי החיים, על מנת לא להפר את האיזון העדין שנוצר.

אז איך חווים את הטבע של הגלפגוס?

ביקור באיי הגלפגוס מציע מגוון עשיר של אפשרויות למבקרים המעוניינים לחוות את פלאי הטבע הייחודיים של הארכיפלג. אחת הדרכים המרכזיות לחוות את האיים היא באמצעות שיט בספינות תיירות, הספינות משמשות כמלון צף וכבסיס ליציאה לפעילויות מגוונות. בנוסף ניתן ללון על האיים ולצאת לאטרקציות יומיות. אחת הפעילויות הפופולריות באיים היא השנורקל (צלילה רדודה עם שנורקל, מסכה וסנפירים), ובה ניתן לצפות בעולם התת-ימי המרהיב ללא צורך בניסיון קודם או רישיון צלילה. בפעילות זו ניתן לשחות עם צבי ים, אריות ים , להקות דגים צבעוניים, ולעיתים אפילו כרישי שונית וחתולי ים. לבעלי רישיון צלילה נפתחות אפשרויות נוספות למפגשים יוצאי דופן בעומק האוקיינוס. אתרי צלילה מפורסמים כמו גורדון רוקס וקייפ מרשאל מציעים לצוללים הזדמנויות לצפות מקרוב בכרישי פטיש, מנטות ענקיות, ומגוון עצום של דגים טרופיים.  היבשה גם היא מציעה חוויות בלתי נשכחות, עם מסלולי הליכה רגלית ומסלולי אופניים המובילים לתצפיות על נופים וולקניים מרהיבים, מפרצים חבויים, ואזורי קינון מיוחדים של ציפורים ופינגווינים. בנוסף, ניתן לבקר בתחנת המחקר ע"ש צ'ארלס דארווין, במרכז לרביית צבי ענק ובפארקים הלאומיים וללמוד על המאמצים לשימור המינים המצויים בסכנת הכחדה. מעניין לציין כי בעלי החיים מסתובבים באיים בחופשיות, וכי זהו בין המקומות היחידים בעולם בו בני האדם ובעלי החיים חיים זה לצד זה בהרמוניה. כך, ניתן למצוא אריות ים נחים באמצע היום על ספסלים בפארקים, צבי יבשה ענקיים ההולכים לאיטם לצד מסלולי ההליכה ואיגוואנות המשתזפות בחופים לצד בני אדם. 

השפעת האדם על איי גלפגוס

למרות היותם אחד האזורים המוגנים ביותר בעולם, איי גלפגוס עומדים בפני אתגרים סביבתיים משמעותיים הנובעים מהשפעת האדם. ההתיישבות האנושית החלה באיים בתחילת המאה ה-20, וכיום מתגוררים בהם כ-30,000 תושבים קבועים בעיקר בשלושת האיים המרכזיים- סן קריסטובל, סנטה קרוז ואיזבלה. לצד זאת, מספר התיירים המבקרים באיים עלה דרמטית מכ-40,000 בשנות ה-90 ליותר מרבע מיליון כיום. גידול זה מגביר את הלחץ על המשאבים הטבעיים, מעלה את הביקוש למים, מזון ואנרגיה, ומגדיל את כמות הפסולת והשפכים. בנוסף, התיישבות בני האדם באיים הביאו לחדירת מינים פולשים – כדוגמת חיות מחמד, מכרסמים וצמחים זרים- המשתלטים על בתי גידול טבעיים. כמו כן, דיג יתר ודיג בלתי חוקי פוגעים באוכלוסיות הדגים ובמארג המזון הימי, ואירועי שינויי האקלים מחלישים את חוסן המערכת האקולוגית. כדי להתמודד עם אתגרים אלה, הוקמו מערכות מקיפות ליישום אמצעי הגנה על בע"ח ולניהול הפעילות האנושית באיים: 
  • קרן שימור גלפגוס פועלת בשיתוף עם ממשלת אקוודור לניטור ושיקום אוכלוסיות בע"ח בסכנה.
  • ארגון "צ'ארלס דארווין" מפעיל תחנות מחקר ותוכניות רבייה בשבי לצבי ענק ואיגואנות במטרה להשיב אותם לאיים שמהם נכחדו.
  • מיושמות תוכניות חינוכיות מקיפות לתושבים ולתיירים. 
  • קיימת מערכת קפדנית של כללים למבקרים, כמו חובת הישארות בשבילים המסומנים בלבד, איסור הבאת מזון לאיים ואיסור לצלם בעלי חיים עם פלאש. 
  • ישנה אכיפה ימית וסיורים קבועים המבטיחים את יישום החוקים ומונעים דיג לא חוקי בשמורה הימית. תיירים נדרשים לשלם אגרות כניסה לאיים, כאשר רוב הכספים מוקדשים ישירות לפעולות שימור ואכיפה.
האתגר המרכזי לעתיד האיים הוא מציאת האיזון המיטבי בין פיתוח כלכלי ורווחת התושבים המקומיים לבין שמירה על המערכות האקולוגיות הפגיעות שהופכות את איי גלפגוס לאחד האוצרות הטבעיים החשובים ביותר של האנושות. פוטוטבע עורכת טיול לגלפגוס – מוזמנים ליצור עימנו קשר

שאלות ותשובות

איפה נמצאים איי הגלפגוס וכיצד מגיעים אליהם?

איי ג’ורג’יה הדרומית ממוקמים בדרום האוקיינוס האטלנטי, כ-1,400 ק"מ ממזרח לאיי פוקלנד, והם בשליטת הממלכה הבריטית. האי המרכזי משתרע לאורך כ-170 ק"מ וכולל הרים מושלגים, קרחונים, מפרצים ופיורדים.

ניתן לבקר באיי הגלפגוס לאורך כל השנה, כאשר כל עונה מציעה חוויות טבע ייחודית. בעונה הגשומה, הנמשכת מדצמבר עד מאי, מזג האוויר חמים והים רגוע יותר – אידיאלי לשנורקלינג ולשיט. בעונה היבשה, מיוני עד נובמבר, הטמפרטורות נמוכות יותר, אך הים עשיר יותר בחיים ימיים, מה שמתאים במיוחד לחובבי צלילה.

ברוב המקרים אין צורך בויזה מיוחדת לצורך ביקור באיי הגלפגוס, אך נדרש להנפיק כרטיס מעבר מיוחד לאיים (נעשה בדרך כלל בשדה התעופה לפני הטיסה לאיים) ולשלם אגרות כניסה לשמורת הטבע של האיים(נעשה באיים עצמם). בנוסף, קיימים נהלים מחמירים לשמירה על הסביבה, ותיירים מחוייבים לחתום על מסמכים מיוחדים בנושא הגנת הסביבה לפני ההגעה לאיים.

הטיול שלנו אורך 10 ימים. פרק זמן כזה מאפשר לחוות גם את חיי הים המרהיבים וגם את מסלולי הטבע שעל היבשה, כמו גם לבקר במספר איים בדרך.

ההחלטה מבוססת על טעם אישי, טיול בקרוז מאפשר גישה נוחה לאיים מבודדים יותר, תוך לינה על הספינה ויציאה לסיורים יומיים. לעומת זאת, טיול יבשתי כולל לינה באיים עצמם ויציאה לפעילויות שונות משם. הבחירה בין האפשרויות תלויה בהעדפות האישיות של המטייל, ובשיקולים של נוחות, תקציב, ואופי הטיול הרצוי.

בגלפגוס חיים מינים רבים של בעלי חיים שאינם מצויים באף מקום אחר בעולם. ביניהם ניתן למצוא את צבי הענק היבשתיים, איגואנות ימיות, פינגווינים החיים סמוך לקו המשווה, מיני ציפורים, דגים, מנטות וכרישים רבים. בעלי החיים שבאיים אינם חוששים מבני אדם, ולכן ניתן לצפות בהם מקרוב – תוך שמירה קפדנית על כללי ההתנהגות לידם.

בחלק מהאזורים המוגנים באיים ניתן לטייל רק בליווי מדריך מוסמך, כחלק ממאמץ לשמירה על האיזון האקולוגי העדין. עם זאת, ישנם אזורים מסוימים שבהם ניתן לטייל באופן עצמאי, כל עוד שומרים על כללי השמורה, כמו הליכה רק בשבילים מסומנים והימנעות ממגע בבעלי החיים.

עלות הטיול תלויה במספר גורמים, בהם משך השהות, סוג הלינה (קרוז לעומת לינה באי), העונה בה מבקרים, רמת הנוחות, והאם בוחרים לצלול או רק לשנרקל. בנוסף יש לקחת בחשבון את עלות הטיסות הפנימיות והאגרות הנדרשות. ככלל, זהו יעד יקר באופן יחסי, אך התמורה לחוויה יוצאת דופן.

אין דרישות חיסון מיוחדות עבור מטיילים המגיעים מאזור ללא סיכון תברואתי, אך תמיד מומלץ לבדוק עם רופא או מרכז למטיילים טרם הנסיעה. באיים עצמם קיימים שירותים רפואיים בסיסיים בלבד, ולכן מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות מקיף הכולל גם חילוץ רפואי במקרה הצורך.

מאמרים נוספים

הצטרפו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים!

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

סוגי חדרים פולר פיונייר

חדר טריפל - 3 משתתפים

מיטת קומותיים ומיטת יחיד

שולחן כתיבה

ארון בגדים ומגירות

כיור בתא

חלון צוהר

שירותים ומקלחת משותפים

 

6990$ למשתתף

חדר טווין - 2 משתתפים

2 מיטות יחיד

ספה

שולחן כתיבה

ארון בגדים ומגירות

כיור בתא

מייבש שיער

חלון צוהר

שירותים ומקלחת משותפים

 7880$ למשתתף

חדר זוגי פרימיום - 2 משתתפים

2 מיטות יחיד

שולחן כתיבה

ארון בגדים ומגירות

חלון 

שירותים ומקלחת פרטיים

 9820$ למשתתף

חדר סוויטה -2 משתתפים

מיטה זוגית

איזור ישיבה מרווח בתא

שולחן כתיבה

ארון בגדים ומגירות

שירותים ומקלחת פרטיים

מייבש שיער

חלונות

 10920$ למשתתף

סוויטת הקפטן - 2 משתתפים

התא הכי גדול ומרווח

מיטה זוגית

סלון ישיבה

שולחן כתיבה

ארון בגדים ומגירות

שירותים ומקלחת פרטיים

מייבש שיער

חלונות

 12900$ למשתתף

 

תא יחיד פרימיום

מיטת קומותיים לשימוש יחיד

שולחן כתיבה 

ספה

מלתחה ומגירות

שירותים ומקלחת פרטיים

מייבש שיער

חלון 

 16700$ לחדר 

חייגו עכשיו!וואטסאפ