5 עובדות שלא ידעתם על ים הקרח
דף הבית » ים קרח
ים הקרח, או האוקיינוס הארקטי, הוא אחד מהאזורים המפעימים ביותר למסעות טיול וצילום. האוקיינוס הקר ביותר, המקיף את הקוטב הצפוני, מושך אליו הרפתקנים מכל העולם בעקבות נופים מרהיבים ובעלי חיים ייחודיים, וגם תרבויות ילידיות מרתקות. הנה חמישה דברים שלא ידעתם עליו
1. מהו אוקיינוס הקרח
אוקיינוס הקרח, או האוקיינוס הארקטי, קרוי כך משום שהוא מקיף את הקוטב הצפוני. הוא משתרע על שטח של 14.06 מיליון קמ”ר ומאופיין במים הקרים ביותר מבין חמשת האוקיינוסים בעולם, שהוא הקטן והרדוד שבהם (עומק ממוצע של כקילומטר). למעשה, הוא נחשב לשלוחה של האוקיינוס האטלנטי, או חלקו הצפוני ביותר של האוקיינוס העולמי. הוא גובל באירו-אסיה (רוסיה, נורווגיה) ובצפון אמריקה (קנדה וארצות הברית), כשמהצד הפאסיפי הוא גובל במצר ברינג ומהצד האטלנטי ברכס המרכז-אוקייני של גרינלנד וסקוטלנד.
רוב רובו מכוסה על ידי קרח ים – מי האוקיינוס שקפאו ונודדים בשל הרוחות וזרמי הים. היקף הקרח משתנה בהתאם לטמפרטורה, כשבתקופת החורף הוא מכסה כמעט את כל שטח האוקיינוס הארקטי ובקיץ הקרח מצטמצם למחצית גודלו. בגלל האידוי הנמוך והזרימה הגדולה של נהרות אליו, ובשל היותו אוקיינוס כמעט סגור מאלה שמקיפים אותו (זו הסיבה שיש הקוראים לו “הים התיכון של הצפון”) – רמת המליחות בו היא הנמוכה ביותר מבין האוקיינוסים.
שינויי האקלים והתחממות כדור הארץ הובילו לכך שגובה ים הקרח ירד באופן משמעותי במהלך השנים. בין 1979 ל-2000 הוא הצטמצם בלא פחות מכמחצית שטחו – דבר שעתיד להשפיע, למרות גודלו הצנוע, על מערכת האקלים העולמית והמגוון הביולוגי של כדור הארץ. מה שהופך אותו למרכז מחקר מדעי וסביבתי בינלאומי.
המדף הארקטי של אוקיינוס הקרח כולל כמה מדפים יבשתיים, ביניהם המדף הארקטי הקנדי והמדף היבשתי הרוסי, המורכב משלושה מדפים נפרדים, בהם המדף הסיבירי – הגדול בעולם, שבו מאגרי נפט וגז טבעי עצומים המהווים רבע מכלל משאבי הנפט והגז העולמיים, לצד מרבצי מתכת ומינרלים. מדף הצ’וקצ’י מהווה את הגבול בין רוסיה לארצות הברית, ולאורך עשרות שנים אזורים אלה היו נתונים לתביעות טריטוריאליות בינלאומיות שונות בשל המשמעות הכבירה שיש למקום לשוק האנרגיה העולמי, בין היתר של שתי המעצמות, לצד קנדה, נורווגיה ודנמרק.
2. מערכת אקולוגית ייחודית ושברירית
האוקיינוס הארקטי נבדל מאוקיינוסים אחרים בשל המערכת האקולוגית הייחודית שלו, המושפעת במידה רבה מסביבתו הקפואה. קרח ים, המכסה את רוב האוקיינוס הארקטי במשך רוב השנה, מחזיר אור שמש, ועוזר לווסת את הטמפרטורות העולמיות. מתחת לכיסוי הקפוא הזה קיים מגוון של צורות חיים, החל מפלנקטון מיקרוסקופי, דרך מדוזות רעמת האריה, דגה עשירה (הרינג, בקלה) ועד ליונקים הימיים כמו דובי קוטב, סוסי ים, כלבי ים וכמה מיני לווייתנים ושלל בעלי כנף. כל בעלי החיים הללו מותאמים לשרוד את הקור העז ואת השינויים העונתיים.
בשל הקרח והטמפרטורות הנמוכות מאוד של הקוטב הצפוני, אוקיינוס הקרח שימש באופן היסטורי כשקע פחמן, הסופג ואוגר כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה. עם זאת, עם עליית הטמפרטורות העולמיות, האוקיינוס הארקטי מתחמם יותר מפי שניים מהר יותר משאר כדור הארץ. התחממות זו לא רק מאיצה את הפשרת קרח הים אלא גם משבשת מערכות אקולוגיות ומינים התלויים בתנאי קרח יציבים. אובדן הקרח פירושו גם ירידה באפקט האלבדו של האוקיינוס (היכולת שלו להחזיר אור שמש), מה שמוביל להתחממות גדולה עוד יותר וליצירת מחזוריות התחממות המדאיגה את המדענים.
3. שינויי אקלים והשפעותיהם
הקרח של האוקיינוס הארקטי מתכווץ במהירות, עם השלכות חמורות על האקלים בעולם. כאשר קרח הים נמס, נתיבי שיט חדשים נפתחים, ופותחים את השער לתנועת מסחר, דיג ומיצוי משאבי הטבע. פעילויות אלה מביאות אמנם תועלת כלכלית, אך גם מגדילות את הסיכון לזיהום, שיבוש בתי הגידול הטבעיים ודליפות נפט – דבר שיהיה הרסני במיוחד בסביבה כל כך רגישה.
לאובדן הקרח הארקטי יש גם השלכות על פני הים העולמיים. הקרחונים הנמסים בפריפריה הארקטית תורמים לעליית מפלס הים, דבר שמאיים על ערי חוף ברחבי תבל. יתר על כן, המדענים מאמינים שהאזור הארקטי המתחמם משפיע על דפוסי מזג האוויר בעולם כולו, וגורם לאירועי מזג אוויר קיצוניים גם באזורים מרוחקים מאוד ממנו.
שימור האוקיינוס הארקטי חיוני לא רק למערכת האקולוגית שהוא תומך בה, אלא גם לבריאותו של כדור הארץ כולו. שיתוף פעולה בינלאומי וניהול קפדני של משאבי הקוטב הצפוני חיוניים כדי לצמצם את השפעות שינויי האקלים, להגן על המגוון הביולוגי ולאזן בין אינטרסים כלכליים לניהול סביבתי. מסיבה זו האזור מארח משלחות מחקר רבות לצד בסיסי מחקר קבועים. מכיוון שהקוטב הצפוני משתנה במהירות, תשומת הלב והפעולה העולמית חיוניים יותר מאי פעם כדי להגן על המערכת האקולוגית שאין לה תחליף.
4. מחקר ים הקרח
מאז היה החוקר הנורווגי פריטיוף ננסן לראשון שהגיע בדרך ימית לים הקרח בסוף המאה ה-19, כשבדרכו הוא הראשון לחצות את גרינלנד, גילוי הקוטב הצפוני קיבל תאוצה. החל משנות השלושים של המאה ה-20 החלו גם משלחות מחקר מברית המועצות להקים תחנות מחקר ארעיות באוקיינוס הארקטי.
במלחמת העולם השנייה הפך אוקיינוס הקרח לזירת מערכה בין גרמניה לברית המועצות, מתוך כוונה לשלוט על דרכי השיט והמסחר. עם זאת, החצייה הראשונה של האוקיינוס על פניו נעשתה רק ב-1969 על ידי חוקר הקוטב הבריטי וואלי הרברט. באמצעות מזחלות שלג נהוגות על ידי כלבים המשלחת שלו הגיעה מאלסקה לסבלבארד – הארכיפלג הצפוני ביותר בנורווגיה שנמצא בין נורווגיה לקוטב הצפוני וידוע גם בשם ספיצברגן.
לצד סבלבארד, באוקיינוס הקרח נמצאים גם האיים והארכיפלגים ג’יין מאיין (של נורווגיה), איסלנד, גרינלנד, הארכיפלג הארקטי שכולל את איי המלכה אליזבט והאי באפין (כולם טריטוריה של קנדה), האי וראנגל, שיחד עם האי גרלד נחשב כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו (רוסיה), ארכיפלג איי סיביר החדשה (רוסיה), ארכיפלג סברנאיה זמליה (רוסיה), שני איי נובאיה זמליה (רוסיה) וארכיפלג ארץ פרנץ יוזף (רוסיה).
5. סיורים לים הקרח
התיירות לאוקיינוס הארקטי הולכת ומתרחבת בשנים האחרונות, כאשר מטיילים הרפתקנים מחפשים יעדים ייחודיים ומרוחקים. הקוטב הצפוני, עם הנופים המדהימים, חיות הבר הייחודיות והתרבויות הילידיות שלו, מציע חוויות שלא ניתן למצוא במקומות אחרים. בין הפעילויות התיירותיות הארקטיות ניתן למנות: צפייה בחיות בר, צפייה בזוהר הצפוני, הפלגות בספינות קרח המאפשרות גישה לאיים נידחים, ספורט (מזחלות כלבים, אופנועי שלג, דיג בקרח, קיאקים וטיולים בקיץ), וסיורי תרבות בעקבות הילידים.
היעדים הפופולריים לסיורים הם ארכיפלג סבאלברד עם דובי הקוטב והנופים הדרמטיים שלו; גרינלנד, עם נופי הקרחונים המפעימים, הפיורדים ושילוב התרבויות הדנית והאינואיטית; הארכיפלג הארקטי הקנדי (כולל את נונבוט, הטריטוריות הצפון-מערביות ויעדים כמו האי באפין); החוף הארקטי של אלסקה, המציע נופי טונדרה והזדמנות לצפות בנדידת איילי הצפון המרשימים וכפרי ילידי האינופיאט; וארקטיקה הרוסית על חיות הבר הרבות שבה.
להגיע לאוקיינוס הקרח עם המקצוענים
פוטו טבע – לראות את העולם, החברה הישראלית המובילה בטיולי הרפתקאות, מנגישה למטיילים את היעדים המרהיבים והמיוחדים בתבל, עם אישורי כניסה בלעדיים אל מאחורי הקלעים של הטבע הקסום ביותר. סיורי הצילום שלה, בהדרכת צלמי וצלמות טבע בכירים, נערכים בקבוצות קטנות, בתנאים הנוחים והמפנקים ביותר.
בין היעדים של פוטו טבע גם הקוטב הצפוני, כשהסיורים נערכים בהרכבים שונים. הסיור הקלאסי מציע טיול לשפיצברגן – הכי קרוב שאפשר להגיע לקוטב הצפוני – ארץ דובי הקוטב, השועלים הארקטיים, האיילים המרהיבים ביופיים מהאגדות, הניבתנים, הלווייתנים, כלבי הים ומיליוני עופות הים.
בין קרחונים מרהיבים והרי הקרח של כיפת הקרח השלישית בגודלה בתבל, על סיפונה של אחת האוניות המתקדמות בעולם לשיט באזור הקוטב, עם חדרים מרווחים וגדולים במיוחד (אפשר לבחור גם סוויטה של 63 מ”ר עם מרפסת פרטית), פנסיון מלא על ידי שף פרטי, ג’קוזי על הסיפון, חדר כושר, צוות מדריכים עטורי פרסים, מרצים ומומחי צילום – המסע הזה הוא שילוב ייחודי של אדרנלין, השראה ותדהמה מול הטבע הפראי ביותר בכדור הארץ.
במהלך השיט המשתתפים יעברו השתלמות על הטבע ועל בעלי החיים וישמעו על ההיסטוריה של הארכיפלג ומגלי הארצות שהגיעו אליו. ברגע שצוות הספינה מאתר דובי קוטב, או בעלי חיים אחרים, המטיילים יפליגו בסירות זודיאק כדי להתקרב לחיות ולצלם אותן מקרוב.
אם גם אתם רוצים להבטיח לעצמכם חוויית חיים ייחודית – ההפלגות הבאות לשפיצברגן (12 יום) ייערכו ב-25.6.2025 וב-6.7.2025. לפרטים והרשמה: 077-7408141