כל מה שחשוב לדעת על אנטארקטיקה
דף הבית » אנטארקטיקה – כל מה שחשוב לדעת
אנטארקטיקה – נעים להכיר
אנטארקטיקה – אי עצום המהווה את הקוטב הדרומי של כדור הארץ וגם יבשת – יש שיאמרו המיוחדת ביותר. די במילה אטארקטיקה בשביל לעלות אצל רובנו דמיונות של משטחים אדירים לבנים בלתי נגמרים, קור עז ונוף לא מיושב. ברי המזל בינינו שזכו לטייל באנטארקטיקה יכולים להעיד שכל זה נכון – 98% משטח היבשת מכוסה בקרח, בחודש החם ביותר הטמפרטורה לא תעלה הרבה מעל ה-0 ובני האדם היחידים שתוכלו לראות שם הם מטיילים אחרים או אנשים המתגוררים בתחנות מחקר לזמן מוגבל. אך באנטארקטיקה יש הרבה מעבר לכך – הרים שהפסגות שלהם מתנשאים לגובה של 4000 מטר ( שווה ערך לאלפים באירופה), קרחוני ענק, ועוד מגוון עצום של בעלי חיים שקוראים למקום המיוחד הזה בית, ביניהם- לוויתנים ממגוון סוגים, פינגווינים בהמוניהם, כלבי ים, פילי ים, אריות ים ושלל ציפורים מיוחדות. אנטארקטיקה היא ללא ספק מקום שאין שני לו והביקור שם לחובבי הטבע והצילום שבינינו היא חוויה בלתי נשכחת. טיול לאנטארקטיקה הוא חוויה יוצאת דופן, זהו מסע אל עולם אחר, עולם של טבע פראי ועוצמתי.
אנטארקטיקה היא מקום מיוחד במינו, מקום שצריך לראות לפחות פעם אחת בחיים.
ההיסטוריה של אנטארקטיקה
אנטארקטיקה התגלתה לראשונה על ידי מגלה ארצות ספרדי בשנת 1520. עם זאת, היבשת לא נחקרה לעומק עד תחילת המאה ה-20. במהלך המאה ה-20, אנטארקטיקה הפכה למקום מחקר פופולרי, והיא עדיין משמשת כיום למחקר מדעי.
איפה זה אנטארקטיקה?
כולנו מכירים את הכתם הגדול והייחודי שמופיע בחלקה התחתון של מפת כדור הארץ. אנטרקטיקה ממוקמת בחוג הקוטב הדרומי – קו רוחב 66.5 דרומה. באנטרקטיקה גם ממוקמת הנקודה שהיא הקוטב הדרומי בכבודו ובעצמו- נקודה שאם תעמדו בה, לא משנה לאיזה כיוון תלכו ממנה, אתם תצפינו כי אתם עומדים בחלק הדרומי ביותר של כדור הארץ. האוקיינוס שמקיף את אנטרקטיקה נקרא האוקיינוס הדרומי והנקודה היבשתית הקרובה ביותר לאנטרקטיקה היא דרום אמריקה בנקודה המשותפת לארגנטינה וצ’ילה.
איך מגיעים לאנטארקטיקה?
מספיק לראות במפה את אנטרקטיקה כדי להבין שההגעה אליה היא מיוחדת ומאתגרת. מרבית המטיילים מגיעים לאנטרקטיקה בהפלגה מאושואיה, ארגנטינה.
אז איך מגיעים לאנטארקטיקה? באמצעות הפלגה הכוללת חצייה של מיצרי דרייק הידועים לשמצה. ההפלגה במיצרי דרייק נחשבת להפלגה הקשוחה ביותר בעולם עם גובה גלים ממוצע של 9-12 מטר. גם לעמידים שבינינו, מדובר בחוויה הופכת קרביים. אופציה נוספת להגעה לאנטרקטיקה היא בטיסה מיוחדת של שעתיים קצרות היוצאת מהעיירה פונטה ארנס בדרום צ’ילה החוסכת את תלאות ההפלגה במיצרי דרייק.
מתי כדאי לטייל באנטרקטיקה ?
אנטרקטיקה נמצאת בחצי הדרומי של כדור הארץ ולכן העונות בה הפוכות משל ישראל. הזמן האידיאלי להגיע לאנטרקטיקה הוא מסוף אוקטובר עד מרץ. חודשים אלה מתאפיינים בשמש חצות- השמש לא שוקעת ומאפשרת ימים ארוכים ונהדרים עם הנוף של אנטרקטיקה. עם זאת, אל תצפו לחולצה קצרה ובגד ים- אתם נמצאים בקוטב הדרומי והטמפרטורה לא תעלה הרבה מעל ה-0. בחורף שורר באנטרקטיקה מזג אוויר קר באופן קיצוני עם ממוצע טמפרטורות של מינוס 34 מעלות והשמש כלל לא זורחת.
בעלי החיים באנטרקטיקה
מגוון בעלי החיים שאפשר לראות באנטרקטיקה היא ללא ספק סיבה מספיק טובה לעשות את כל הדרך דרומה. שמונה סוגים שונים של לוותינים קוראים לאנטרקטיקה בית. ביניהם פתחו עיינים וחפשו את הלוויתן הכחול- הלוויתן הגדול בעולם שאורכו 24 מטר ומשקלו לא פחות מ-15000 ק”ג! קטנה יותר מהלווייתן הכחול אך מרשימה לא פחות- האורקה האצילית עשויה לתפוס את עיניכם עם כתמיה הלבנים והייחודיים.
אי אפשר לדמיין את אנטרקטיקה בלי מרבדי פינגווינים בלתי נגמרים- ואכן מגוון מאוד גדול של פינגווינים נהנה ממרבדי הקרח שיש לאנטרקטיקה להציע וביניהם הפינגווין המלכותי או פינגווין לבן האוזן. המראה של מושבות פינגווינים המונות אלפי פרטים, היא חוויה בלתי נשכחת.
לא תוכלו לפספס כמובן את פילי הים, אריות הים וכלבי הים שרובצים להנאתם על החוף. גם השמיים של אנטרקטיקה לא מקופחות ומתהדרות במגוון ציפורים מיוחדות
חוויות חובה באנטארטאיקה
אל תוותרו על ההליכות בחופי אנטרקטיקה – מתי עוד פעם יצא לכם לטפס לפסגה שצופה למפרץ שבמימיו קרחוני ענק ועל חופיו מאות פינגווינים וכלבי ים רובצים להנאתם
לאמיצים שבינינו- קפיצה למים של אנטרקטיקה היא חוויה חד פעמית ואל חושית! יש שיאמרו שיש בכך סגולות רפואיות, מה שבטוח- מדובר בחוויה שלא תשכחו.
ירידה לחוף בזמן השקיעה מאפשרת לתפוס את התמונות היפות והמרגשות ביותר, תתלבשו טוב וקפצו לזודיאק!
האם צריך ויזה לאנטרקטיקה?
אין צורך בויזה לאנטרקטיקה
מה הפרשי השעות בין אנטרקטיקה לישראל?
אנטרקטיקה מקדימה את ישראל ב-11 שעות
עובדות מעניינות על אנטארקטיקה
אנטרקטיקה היא שטח נייטרלי ולא שייכת לאף ארץ, יש מספר מדינות שטוענות לחזקה על אזורים מסוימים. היבשת אף הוכרזה כ”המורשת המשותפת של המין האנושי”
היבשת האנטארקטית היא היבשת הקטנה ביותר בעולם, אך גם היבשת הכי יבשה, הכי קרה, והכי רחוקה מהמרכז האוכלוסייה העולמי.
אנטארקטיקה היא היבשת היחידה על פני כדור הארץ שאין בה אוכלוסייה קבועה.
היבשת המרתקת הזו מושכת אליה לאורך השנים חוקרים רבים ובשטחה הוקמו 70 תחנות מחקר בבעלות של מדינות שונות החוקרות תחומים מגוונים כמו- אסטרונומיה, ביולוגיה, מדעי הסביבה, חקר קרחונים, חקר אוקיינוסים ועוד.
רוב המים המתוקים (70%!) על פני כדור הארץ נמצאים באנטרקטיקה!
זה לא אינטואיטיבי אך אנטרקטיקה נחשבת למדבר- ולא פחות מאשר המדבר הגדול בעולם עם כמות משקעים קטנה מאוד לאורך השנה.
הטמפרטורה הממוצעת באנטארקטיקה היא 20- מעלות צלזיוס, אך היא יכולה לרדת ל-89 מעלות צלזיוס מתחת לאפס.
טיול לאנטארקטיקה נערך בדרך כלל במהלך הקיץ האנטארקטי, בין החודשים נובמבר לאפריל.
טיפים לטיול לאנטארקטיקה
הזמינו את הטיול מראש. הטיולים לאנטארקטיקה פופולריים מאוד, ולכן חשוב להזמין את הטיול מראש, במיוחד אם אתם נוסעים בעונה החמה.
קחו בחשבון את התקציב שלכם. טיולים לאנטארקטיקה הם יקרים, ולכן חשוב לקחת בחשבון את התקציב שלכם לפני שאתם מזמינים את הטיול.
הכירו את החוקים והנהלים של אנטארקטיקה. אנטארקטיקה היא יבשת מוגנת, וחשוב להכיר את החוקים והנהלים של היבשת לפני שאתם מטיילים בה.
טיול לאנטארקטיקה הוא חוויה יוצאת דופן. במהלך הטיול, תזכו לראות נופים מרהיבים, לפגוש בעלי חיים נדירים ולחוות את הטבע הפראי במלוא עוצמתו. הנופים באנטארקטיקה הם עוצרי נשימה.
הטיול לאנטארקטיקה הוא חוויה ייחודית ומרגשת. אם אתם מחפשים הרפתקה בלתי נשכחת, טיול לאנטארקטיקה הוא הבחירה המושלמת עבורכם.
חשיבות אנטרקטיקה
אנטארקטיקה היא מקום בעל חשיבות רבה הן למדע והן לסביבה. היא משמשת כמעבדה חיה עבור מדענים מרחבי העולם, המחקרים הנערכים באנטארקטיקה מספקים תובנות קריטיות להיסטוריית האקלים של כדור הארץ, ויסות האקלים העולמי ועליית מפלס הים. בנוסף, אנטארקטיקה היא ביתם של מגוון מפתיע של חיות בר, שחלקן מאוימות על ידי שינויי אקלים. שמירת אנטארקטיקה היא חיונית להגנה על הסביבה הטבעית שלה ועל החיים הברואים שבה.
מחקר מדעי באנטארקטיקה
אנטארקטיקה משמשת כמעבדה חיה עבור מדענים מרחבי העולם. תנאי האקלים הקיצוניים שלה, הסביבה הטהורה ומיקומה הגיאוגרפי הייחודי הופכים אותה לאתר יקר ערך למחקר וגילוי. חוקרים באנטארקטיקה חוקרים מגוון רחב של נושאים, החל משינויי אקלים וגאולוגיה ועד ביולוגיה ימית ואסטרופיזיקה. בידודה של היבשת מספק למדענים הזדמנות ייחודית לבצע ניסויים ולאסוף נתונים ללא רבים מהמזהמים וההשפעות המשפיעים על חלקים אחרים של העולם. המחקר באנטארקטיקה הניב תובנות קריטיות להיסטוריית האקלים של כדור הארץ, עוזר לנו להבין שינויים בעבר ולחזות מגמות עתידיות. בנוסף, המחקר המתמשך באנטארקטיקה תורם להבנתנו של ויסות האקלים העולמי, עליית מפלס הים וההתאמות הייחודיות של חיות הבר שלה.
ישנם מספר דברים שאנו יכולים לעשות כדי להגן על אנטארקטיקה:
1. להפחית את פליטות גזי החממה שלנו. שינויי אקלים מהווים איום מרכזי על אנטארקטיקה, ואנחנו יכולים לעזור להפחית את האיום הזה על ידי הפחתת פליטות גזי החממה שלנו.
2. להתמקד במחקר סביבתי. מחקר סביבתי הוא חיוני להבנת השינויים המתרחשים באנטארקטיקה וכיצד הם משפיעים על היבשת.
3. להגביר את המודעות הציבורית. ככל שיותר אנשים יהיו מודעים לאנטארקטיקה והחשיבות שלה, כך נוכל לגייס תמיכה בפעולות להגנתה.
4. להימנע מתיירות לא מבוקרת. תיירות לא מבוקרת יכולה להזיק לסביבה האנטארקטית. עלינו להבטיח שכל תיירות לאנטארקטיקה תהיה בת קיימא ותתרום להגנה על היבשת.
5. להגן על חיות הבר האנטארקטיות. חיות הבר האנטארקטיות הן חלק חיוני מהמערכת האקולוגית של היבשת. עלינו להימנע מהפרעות לחיות הבר ולנקוט בצעדים להגנה עליהן מפני ציד בלתי חוקי ומפגעים אחרים.
6. להגביר את ההגנה על הסביבה האנטארקטית. החלטת ועידת אנטארקטיקה משנת 1991, המכונה גם “המסגרת המשפטית לברית אנטארקטיקה”, מספקת הגנה משפטית ליבשת. עלינו להמשיך לחזק את ההגנה הזו כדי להגן על אנטארקטיקה בפני ניצול אנושי.
על ידי פעולה כעת, אנו יכולים להבטיח שאנטארקטיקה תישאר מקום של יופי, קסם ופלאים טבעיים עבור הדורות הבאים.
לסיכום, אנטארקטיקה היא יבשת קסומה ומלאה בחידות, המעוררת את דמיוננו ומציעה לנו הצצה ייחודית לעולם הטבעי. היא מקום קיצוני, מקום בו הטבע מפגין את עוצמתו ואת יכולתו להסתגל. אנטארקטיקה היא מקום ייחודי וחשוב בעולם, ויש להגן עליה עבור הדורות הבאים.
היבשת משמשת כמעבדה חיה עבור מדענים מרחבי העולם, והמחקרים המתבצעים בה מספקים תובנות קריטיות להיסטוריית האקלים של כדור הארץ, ויסות האקלים העולמי ועליית מפלס הים. בנוסף, אנטארקטיקה היא ביתם של מגוון מפתיע של חיות בר, שחלקן מאוימות על ידי שינויי אקלים. שמירת אנטארקטיקה היא חיונית להגנה על הסביבה הטבעית שלה ועל החיים הרבים שבה.